De Joodse gemeenschap in Smilde

Categorie
Algemeen
Gepasseerd
2017-09-20 20:00
Locatie
De Schakel, Rijksweg 179 te Hoogersmilde
Over rabbijn De Haan en zijn twee bekende kinderen is in het verleden al heel veel verteld. Met de Carry van Bruggenstraat is de dochter geëerd en zoon Jacob Israël kreeg die eer pas in 2016, met een gedenksteen bij de Koepelkerk. Bij de herdenking van 4 mei worden jaarlijks ook de namen van omgekomen Joodse inwoners in Smilde herdacht. Eén van de oorlogsmonumenten -dat op de hoek van A.M. Sorgstraat- is een joods monument. Het is wel duidelijk dat Smilde een geschiedenis heeft waarin Joden een rol hebben gespeeld. Het is dan ook niet zo vreemd dat daaraan aandacht wordt besteed. Dit gebeurt dan ook met een lezing door de heren Henk M. Luning en Bas Kortholt. 
 
De heer Luning is een amateurhistoricus uit Assen en schrijft regelmatig over Drentse historische onderwerpen. Ook in Levend Verleden publiceerde hij enkele artikelen. Hij zal een verhaal houden over het leven van joodse families op de Smilde en joodse begrafenisgebruiken, waarbij ook de joodse begraafplaats in Hoogersmilde aan de orde komt.
 
Historicus Kortholt is als onderzoeker verbonden aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en woonachtig in Smilde. Als onderzoeker is hij als (mede-) samensteller/auteur betrokken geweest bij de totstandkoming van diverse exposities en publicaties. Zijn lezing zal zich richten op de geschiedenis van Kamp Westerbork, waarbij het leven van de Joodse inwoners van Smilde als leidraad wordt genomen.
 
De heer H van de Boer, voorzitter van Stichting Stolpersteine Beilen, is deze avond de derde spreker. Hij zal ons vertellen over het leggen van Stolpersteine in de voormalige gemeente Smilde op 5 oktober 2017.
 
Na afloop van de avond kunnen leden/bezoekers op vrijwillige basis een bijdrage geven aan de Stichting Stolpersteine in een daarvoor bestemde bus.
 
Waar: De Schakel, Rijksweg 179 te Hoogersmilde
Wanneer: woensdag 20 september 2017 
Aanvang: 20.00 uur
Deur open: 19.30 uur
Toegang: gratis voor leden en zij dit willen worden
 
 
 
©de Smilde 2011-2014