Nieuwsarchief

Excursie naar de vestingstad Bourtange

Bij aankomst stond de koffie met moerasbrobbels klaar. Wat een moerasbrobbel is moeten jullie zelf maar ontdekken, ze smaakten heerlijk. Toen we een beetje bijgekomen waren van de busrit gingen we onder begeleiding van twee gidsen de vesting in. Beide dames hebben ons, ieder op haar eigen manier, de vesting laten zien met de wallen, grachten, kanonnen, bastions, ravelijnen enzovoort. Ze vertelden over de ontstaansgeschiedenis van de vesting en het gebruik van de gebouwen en versterkingen. Ook de secreten - openbare toiletten - werden niet overgeslagen. Hier kon je gezellig met vier man naast elkaar zitten. Ze stonden op de bruggen, zodat de behoefte gelijk in het water viel. Waterspoeling was niet nodig.

Even een stukje geschiedenis:
In 1580 viel Groningen door het verraad van stadhouder Rennenberg weer in Spaanse handen. Om te verhinderen dat Spaanse troepen hen te hulp zouden komen gaf Willem van Oranje opdracht om op de smalle zandstrook tussen de moerassen een vesting te bouwen. Deze zandstrook, tange genoemd, was van de gezamenlijke boeren. Vandaar Bourtange. Op de zandstrook konden twee karren elkaar net passeren. De vesting Bourtange had twee poorten. De Friese poort leidde naar Groningen en de Münsterse poort naar o.a. Münster in Duitsland. Deze vesting is nooit veroverd door de vijanden. Ook in 1672 niet door Bernhard von Galen, bisschop van Münster, Bommen Berend genaamd, toen hij via Drenthe het beleg legde voor Groningen en als laatste vesting ook Bourtange wilde innemen. Hij bood toen de bevelhebber Prott van de vesting een voor die tijd groot bedrag aan geld, 200.000 gulden, om zich over te geven. Maar Prott weigerde. Ook het beleg van Groningen leverde de bisschop niets op.

Rond de klok van 12 werd ons een heerlijke broodmaaltijd voorgeschoteld, die we ons goed lieten smaken. Na de maaltijd kregen we onder begeleiding van gids mevrouw Borg nog een bezichtiging in het museum, de rosmolen (aangedreven door een paard) en de synagoge. Hier gaf ze een uitgebreide uitleg van de handelingen die de orthodoxe joden moesten uitvoeren wanneer ze hier binnenkwamen. Het rituele bad, de kleding, en de ruim 600 geboden en verboden. Ze had studie gemaakt van het Hebreeuws, zodat ze de teksten op de borden kon lezen.
Na dit alles kon eenieder een uurtje op eigen gelegenheid de vesting bekijken of gebruik maken van een van de terrassen om te genieten van de zon en de drukte in de straat. Rond halfvier was het weer verzamelen bij de bus. Deze stond alweer klaar bij de ingang. Om vier uur vertrokken we en even voor halfzes waren we weer terug in Smilde.
Gezien de vele positieve reacties kijken we weer terug op een geslaagde excursie.

Gerrit Helder

 

Copyright © de Smilde 2011-2023