Nieuwsarchief

Jubileumjaar


George Elevelds toespraak, die hij hield op 5 november bij de onthulling van de Stolperstein bij zijn voormalige woonplaats aan de Kanaalweg, verhaalt over zijn broer Jan, die de oorlog niet overleefde.
De heer Kees Bosma heeft de smaak te pakken en schrijft alweer een stukje geschiedenis, dit keer van Hoogersmilde. Hij beschrijft het openbare onderwijs aldaar in de eerste helft van de 19e eeuw.
Een geridderd familielid van Geert Lok is ook van de partij. Hij verdiende de kost als brugwachter en visser. In beide functies kwam hij te water geraakte reeën tegen, zoveel dat hem dat een lintje opleverde.
Ger Ax vond het tijd worden om ons een geschiedenislesje te geven door in drie delen iets over onze straatnamen te vertellen. In deze uitgave dus deel 1: Hoogersmilde.
Sjoerd Post interviewde de heer Dik, die op de Kanaalweg woont en een opmerkelijke arbeidsgeschiedenis achter de rug heeft, waardoor hij bij vele plaatsgenoten een bekend figuur is.
Kortom, een gevarieerde uitgave waarin iedere inwoner van de voormalige gemeente Smilde wel iets te lezen vindt en ook natuurlijk de oud-Smildegers die elders in den lande wonen of zelfs ver daarbuiten.
Tijdens de jaarvergadering, begin maart, werd gemeld dat ‘De Smilde’ inmiddels 900 leden telt. Het streven is om bij de jubileumviering duizend leden geregistreerd te hebben. Elders op deze pagina kunt u zich aanmelden.

©de Smilde 2011-2014