Nr 578: Alie Roelof Janssen en Janna Hessels, getrouwd 28-3-1907 te Smilde. Hij was boer aan de Kanaalweg, nummer 65, waar hij een boerderij liet bouwen.
Collectie mevr. Noord-de Weerd
Nr 579: Alie Roelof Janssens, landbouwer, wonende aan de Kanaalweg, nu nummer 65, met zijn vrouw, Grietje Hessels en kinderen op de foto achter hun boerderij.
Dit moet in 1906 zijn geweest. Zij is ruim een maand na de geboorte van Jan, 30-05-1906, overleden.
Links Henderika, geb. 10-06-1902, moeder Grietje met Jan op haar schoot.
Dan Harmannus, geb. 11-02-1904, vader Alie Roelof en daarnaast Markus, geb. 04-02-1901.
Grietje is overleden op 07-07-1906.
Collectie mevr. Noord-de Weerd.
Nr 580: Het gezin van Alie Roelof Janssens op de foto. Ca 1920. Achterste rij:van l.n.r. Jan, Markus, Harmannus, Henderika en Meintje. Daarvoor links Jantina, vader Alie Roelof, ???, Jmoeder Janna en Meintje.
Collectie mevr. Noord-de Weerd.
Nr 581: Het openluchtzwembad aan de Suermondsweg te Midden Smilde.
Collectie Hans Klaren
Nr 582: Foto van leerlingen van de Gereformeerde lagere school aan de Tramweg te Smilde. Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan der school.
Met links zittend Cornelis Bosma, daarboven juf. Kooi, naast haar meester Mijnheer en daar boven Dien Hoogewind [handwerk juf].
Boven v.l.n.r. Hoogewind, Schepers, meester Kunst?, Rienk Offringa sr
Collectie mevr. Eleveld-Tigelaar
Nr 583: Aannemer Cornelius Hendrik de Jonge zittend temidden van zijn werknemers-timmerlieden ca 1920.
Collectie mevr. J.de Vries-Snippe
Nr 584: Deze boerderij stond vroeger op de hoek Linthorst Homanweg- Veenhoopsweg, aan de zuidkant van de weg naar Hooghalen. Toen was het nog Dikke wijk. – Hoofdstraat.
De zijkant van de boerderij zou nu midden op de L.H. weg staan. De boerderij werd bewoont door de familie Gerkes. Het eerste stuk van de L.H. weg was bestraat maar verder op over de Molenwijk was het nog een zandpad. Deze foto is gemaakt ca 1920.
Collectie mevr. J. de Vries-Snippe
Nr 585: Foto van ca. 1910. In dit huis begon Cornelis de Jonge zijn bouwvakker- aannemers loopbaan. Het stond aan de toen Hoofdstraat te Smilde, nu Veenhoopsweg. De schuur er achter is afgebroken voor de bouw van het winkelcentrum de “Veenstaete “ in 2001. Het woonhuis is al eerder door deze de Jonge afgebroken, ca 1920 ?. Hij heeft aan de noordkant, er naast een nieuwe woning met kantoor gebouwd. Dit huis staat er nu, 2014, nog.
Op de foto staan: met pet Cornelis H. de Jonge. De vrouw met de twee kleine meisjes aan de hand is Hendrikje Pol, later getrouwd met Boer Het kleine meisje links is Engberdina de Jonge, later getrouwd met Jacobus de Vries, ca 1930,expediteur te Smilde Het rechtse meisje is haar zuster Els.
Nr 587: Hier is Jan Mulder bezig met het maaien van de rogge. Op de machine zijn 2 zittingen aan gebracht. Op de rechtse moet de menner zitten maar het paard is zo mak dat die zelf wel doorloopt, alleen in de bocht zal de boer hem moeten sturen. Op de linkse zitting zit Jan Mulder en die zorgt met een vork er voor dat de stengels goed voor het mes komen en in redelijke bossen komen te liggen. Zijn broer Hendrik [ geestelijk gehandicapt] loopt er achter de bossen te binden. Foto van 1960.
Collectie
Nr 587: Hier is Jan Mulder bezig met het maaien van de rogge. Op de machine zijn 2 zittingen aan gebracht. Op de rechtse moet de menner zitten maar het paard is zo mak dat die zelf wel doorloopt, alleen in de bocht zal de boer hem moeten sturen. Op de linkse zitting zit Jan Mulder en die zorgt met een vork er voor dat de stengels goed voor het mes komen en in redelijke bossen komen te liggen. Zijn broer Hendrik [ geestelijk gehandicapt] loopt er achter de bossen te binden. Foto van 1960.
Collectie
Nr 588: Feestelijkheden te Middensmilde ter ere van de troonsbestijging van prinses Juliana in 1949.
Collectie Bertus Ludwig Janszoon
Nr 589: De goudenkoets was nagemaakt en Jantje Kootstra, de vrouw van slager Hoogeveen speelde voor de nieuwe koningin. Ook te Middensmilde ter ere van de troonswisseling van Wilhelmina door Juliana in 1948.
Nr 590: Het gezin Bakker naast de boerderij Vaartweg nr 4. Van l.n.r.
1 Hillie, 2 Aafje, 3 Klaas, 4 Moeder Marretje Bakker-Hoogeveen, 5 Henk, 6 Vader Lammert Bakker. Foto van ca 1950
Collectie Mevr. E. Bakker
Nr 591:Een buurpraatje. Links zittend Grietje Drenthen de vrouw van Jan Ludwig. Rechts zittend mevr. Van der Leij, vrouw van veldwachter van der Leij, buren van Ludwig. Achter staande links, Trijntje de hulp van mevr. Van der Leij. Staand rechts mevr. Meijer-Ovinge, zuster van Freerk Ovinge de graanhandelaar. Ludwig en van der Leij woonden aan de Hoofdstraat, nu Veenhoopsweg. Ludwig op nr B
Collectie Bertus Ludwig Janszoon.
Nr 592: Dit boerderijtje stond in de bocht van de Molenwijk, vlakbij, ten noorden, van de “Hagenaars Kamp”van Korteweg. Aan de noordkant was een zogenaamde “zetplaats”voor korenmijten. Hier zetten verschillende boeren die geen schuur voor hun koren hadden of die te ver af woonden hun koren in mijten neer. Wanneer het graan van het land was kwam de baas van een dorsmachine langs en werd een prijs afgesproken voor het dorsen van al het graan. In dit huis heeft Leffert Klok met zijn vrouw Janke Pomper gewoond van ca. 1918 tot 19 32. Daarna kocht hij een boerderijtje aan de Hoofdstraat nu Veenhoopsweg. Collectie Bertus Ludwig Janszoon
Nr 593:Ter ere van het Oranje feest had de jeugd hun fietsen versierd en werden ze vereeuwigd op het schoolplein, waarschijnlijk bij de Uilenberg school bij de Polakkenbrug.1949?
Nr 594: : Feest achter boerderij Kyllot, achter de jongens te zien. Waarschijnlijk in 1938 tijdens de Noordenveld tentoonstelling. Van l.n.r.1Geert Feunekes Uzn, 2 Roelof Bodenstaf, 3 Geert ten Cate, 4 Henk ten Cate, 5 Klaas Bakker, 6 Jaap Blomberg.
Collectie Mevr. E. Bakker
Nr 595: Dit lijkt een reisje van de knapenvereniging uit Middensmilde en zal gezien de leeftijd van sommige jongens ca 1925 hebben plaats gevonden. Personen waarvan de namen bekend zijn: De bovenste van de drie mannen uiterst links is Andries Oldenkamp en daaronder Roel Voortman, zoon van de molenaar en latere onderwijzer, beiden in militair uniform. Ze waren zeker mee om de orde te handhaven. Op de bovenste rij ook links is Bertus Stuifzand, zoon van Fake Stuifzand. De derde van links in de zelfde rij is Albert Aalders, zoon van de schaapherder en wonend aan de stille kant van de Suermondswijk. Uiterst rechts bovenaan onder de boomwortels is leider Roelf Klok, wonende bij de Vroomsdraai, broer van Leffert Klok. Op de derde rij vanaf de rechterkant te beginnen onder Roelf Klok en de de 3e jongen is Marcus Blomsma de 4e Hendrik Naber en de 5e Johan Ludwig Janszoon.
Collectie Bertus Ludwig Janszoon
Nr 597: Vrouwen vereniging uit Bovensmilde op reis met de mannen
Achterste rij: 1 Ko Crajé-Leutscher. 2 Mevr. Talens, 3 Joop Mulder met 4 zijn vrouw Corrie, 5 Theunis van der Velde, 6 Klaasje van der Velde-Baas, 7 Jan van der Velde, 8 Mevr. Vogelaar, 9 Vogelaar. De rij daar voor: 1 Chauffeur, 2 Mevr.Pomper 3 Jan van der Giezen,4 Mevr. Annechien vdr. Giezen-Duker 5 Mevr. Jikkie vdr. Velde-Houkes 6 Trui ten Cate, 7 Jan ten Cate, 8 Mevr. Trien Boer, 9 Mevr. Oostra-Veneboer. De rij daarvoor: 1 Jo de Groot-Sterken, 2 Mevr. Fie Boer, 3 Mevr. Jo Dik-Blomsma, 4 Teunis van der Velde, 5 De heer Naber, 6 Mevr. Dien van der Velde, 7 Mevr. Naber, 8 Mevr. Sim Hoogeveen-Wesseling, 9 Mevr. Hoogeveen-Meijer, 10 Jan Oostra, 11 Mevr. Geesje Amsing-Boer. De vrouwen helemaal voor: 1 Trijntje Smid-van der Scheer, 2 mevr. Eva de Groot van der Velde 3 Fetje van der Velde-Oldenkamp
Collectie mevr. v.d. Giezen.
Nr 598: Muziek vereniging Fortuna te Boven Smilde. Volgens het vaandel opgericht in 1923 en deze foto is gemaakt ca 1935 op een muziek concours te Appelscha. De volgende personen staan er op van l.n.r, achterste rij 1 ? de Groot, 2 Willem Hopman,3 ????, 4 Wilt Pomper, 5 Harm van der Velde , 6 ? de Groot, 7 Zweitse Lok, 8 Schuring, 9 Jelte Holst. Voorste rij: 1 Jan Molema, 2 ? Hopman, 3 ????, 4 de dirigent, 5 Aaldert Pomper Wilt zoon, 6 Auke de Groot, 7 ????
Collectie mevr. Dik.
Nr 599 De boerderij van de familie Jan Suurd aan de Rijksweg nr 254 gefotografeerd van uit het noord-westen. De “baander”zit aan de zuidkant. We kijken hier tegen de kant aan waar de koeien op de stal stonden. De mest kon men door de deuren naar buiten werken. De boerderij is inmiddels afgebroken in 2002 en hier staat nu de bungalow van de familie Joop Koers.
De boerderij is gebouwd ca 1835 en in 1955 in eigendom gekomen van Jan Suurd
Collectie mevr. Suurd
Nr 600: De boerderij van fam Suurd. Rijksweg Nr 254. Een van de oudste boerderijen van de oude gemeente Smilde en inmiddels afgebroken. Fam J. Koers heeft er een bungalow neer laten zetten in 2002. We zien hier de voorkant die op het oosten uitkeek.
Collectie mevr. Suurd
Nr 601: Jan Suurd met een 2 pk krachtbron voor de hooimachine waarmee hij nu bezig is het hooi op wiersen te draaien. De ronde schijven waaraan de balken met harkjes zitten staan nu schuin zodat het hooi naar een kant wordt getransporteerd. Zet je die schijven recht dan werkt de machine als hooikeerder. De paarden luisteren naar de naam Kasper en Kasperina.
Collectie mevr. Suurd.
Nr 602: De boerderij van Jan Suurd van achteren, vanaf de zuid-west kant bekeken. Huisnummer Rijksweg 254
Collectie mevr. Suurd.
Nr 603: De voorgevel, op het oosten, van de boerderij van Jan Suurd zoals deze er in 1998 nog stond. Rijksweg 254, te Hoogersmilde.
Collectie mevr. Suurd.
Nr 604: Een schoolfoto van de leerlingen van de Gereformeerde lagere school aan de toen Kanaalstraat, nu Tramweg. Genomen ca 1941.
Bovenste rij v.l.n.r. 1 Max. Hogewind, 2 Evert Beens, 3 Steffen Olijve, 4 Henk.Tabak, 5 Meine Eleveld Klaaszoon, 6 Fokke. Flokstra, 7 Bonne.Klok woonde op E.H.wijk, voorbij eerste woningbouwwoningen, ten westenvan pad achteruit., 8 Anthony.Kunst, 9Wiebe.Rispens, 10 Jan.de Vries, 11 Anne. Bel, 12 Henk. de Haan [woonde in huis nr 1 Tramweg, vader gemeente secr.], >
N 13 Geert. Feijen Barts zoon, 14 Gerard. Pranger, 15 Piet.Eleveld Jans zoon 16 Geert.Haveman woonde op Grietmanswijk 17 Willem. Mast Feitses zoon, 18 Albert. Mast Willems zoon, 19 Jan. Tigelaar Hendrik zoon, 20 Henk Rispens Jennes zoon. De rij daar voor: 1 meester Zielhuis, 2 Dinie. Flokstra, 3 Tinie. Klok, 4 Harmke. Gerkes [winkeltje], 5 Trijntje. Eleveld Klaas dochter 6 Janny v. Beusekomwoonde op nr 50 Kanaalweg, 7 Rika. Koops[ zus van Wieger], 8 R. Koops, 9 Annie. Bruggenkamp, 10 Jannie. Radix[woonde aan Rijksweg 19], 11 Jannie. Meints Lucas dochter, 12 Lies. Amsing, 13 Jantje. Hamminga, 14 Trijntje. Nuis, 15 Grietje. Oosting, 16 C. Vondeling, 17 Nellie. de Haan zus van Henk, 18 R. Rispens, 19 Jannie. Mast Willems dochter, 20 Geertje. Mulder zus van vrouw Roelof de Weerd, 21 Gè. Mulder zus van Geertje, 22 Willemina. Hamminga, 23 T. Boers, 24Martha Daling Berends dochter getr. met Drenth, 25 juffrouw Woldhuis, 26 meester Horlings.
3e rij van boven: 1 Albertje. Boers, 2 S. Hiemstra, 3 Femmie. Beens zus van Evert, 4 Marietje. Zielhuis, 5 Annie. Grit Alberts dochter, 6 Annie. Snippe Hendriks dochter, 7 A. Knorren, 8 G. Haasjes, 9 Jannie Tabak zus van NelliexDassen, 10 Ginie de Jonge Goos dochter, 11 Hennie. MastJacobs [Jouk] dochter 12 Christien. MastJacobs [Jouks] dochter 13 meester Kunst, 14 F. v. Beusekom, 15 G. Hogewind, 16 A. Huizinga, 17 Bertha. Visser[vader werkte bij Vulkaan kunstm.handel] 18 G. Bruggenkamp, 19 Hennie. Vochtelo getr. met Veldman woont op Tramweg 62, 20 Geesje. Joustra getr. met Piet Suurd, 21 Coba. Mast Feitses dochter 21 Antje. Grit Barts dochter, 22 Elsa. de Jonge Koos dochter, 23 Jannie. Daling, Roelfs dochter 24 Willemijn. Snippe , 25 Geesje Snippe Hendriks dochter, 26 Alie. Vennik getr. met Harm Appelo. 4e rij staande: 1 Jan. Feijen Aalderts zoon, 2 Jaap . Feijen Lammerts zoon, 3 Jan. Bruggenkamp en broer 4 Piet. Bruggenkamp, 5 Freek. Amsing, 6 Anna. Beens getr. met Joustra, 7 B Meilof, 8 Jantje Feijen Lammerts dochter, 9 Jannie? . Radix, 10 F. Slendebroek, 11 Durkje. Klein, 12 J. Hogewind, 13 Louwe. Daling, 14 Jaap. Eleveld Jans zoon, 15 Sieger. Seinen, woonde Rijksweg 46, vader schipper, 16 H. Hummel, 17 G. Zielhuis, 18 Harm. Snippe. 5e rij knielend: 1 Wytse Slendebroek 2 Albert. Snippe Hendriks zoon, 3 Antje. Gerkes getr. met Roelof Bodenstaf, 4 Annie. Offringa Gerrits dochter 5 Grietje. Offringa Jans dochter, 6 Martje. Huttinga getr. met Harm van Sleen 7 A. de Haan, 8 Froukje. Hoytema, 9 Fennie Wiersema [ vader smid], 10 Fr. Middelbos, 11 Sietske. Mast feitses dochter, 12 Ina . Meilof, 13 R. Ridder, 14 Annie. Snippe Gellius dochter getr. met Jan Tigelaar Lefferts zoon, 15 Albert Ridder Andries zoon, 16 Jans Mulder getr. met dr. Wildeboer, 17 Marten. Snippe Gellius zoon, 18 Albert. Slendebroek.
6e rij zittend: 1 Anne. Ritskens, 2 Fokke. Ritskens, 3 Jjan. Hummel getr. met Femmie Klok 4 Marcus. Mulder Berends zoon, 5 Roelof. Grit Alberts zoon 6 JJan. Grit Alberts zoon, 7 Henk. Klok broer van Bonne 8 Franke de Graaf junior, 9 Bertus van Sleen Alberts zoon, 10 Rienk. Offringa Gerrits zoon, 11 Frits. Bergsma, 12 Jacob Mast Feitses zoon, 13 Koos. Wiersema vader was smid, 14 Epke ? Joustra wonend aan de Veldhuizerweg, 15 Bonne. Meilof, 16 Jan. Hoytema, 17 Piet.v.d.r.Knaap junior, 18 Klaas. Eleveld Klaas zoon..
Nr 605: Schoolfoto van de openbare lagere school te Hoogersmilde, aan de Rijksweg bij de P.H.brug. Bovenste rij van l.n.r. de 6 jongens: 1 Albert Vredeveld, 2 Job Vredeveld, 3 Geert Vredeveld,4 ???, 5 ???, 6 Max Pieters.
Nr 606: Schoolkinderen van de openbare lagere school te Hoogersmilde.
Bovenste rij: 7 jongens: 1 Albert Vredeveld, 2 Marinus Vredeveld, 3 Geert Vredeveld, 4 Roelof Vredeveld, 5 ?Boscher, 6 ?Boscher, 7 ???. De rij daarvoor: 1 meester ???, 2 Marten Hoogeveen, 3 Willem Hoogeveen, 4 H.Moes, 5 ???,6 Abraham Koenrades, 7 Jakob Blijsie, 8 Willem Boscher, 9 meester ???. Dan de dubbele rij naast de zittende meester, de bovenste steeds eerst: 1 meester ???, 2 jongen daarvoor Jouk Bruggink, 3 Ruurd Hoogeveen, 4 A.Bel-Bruggink, 5 ???, 11 Aaltje Bosma, 12 Hielke Bosma,13 met matrozen pakje Harm Bleisie en voor hem 14 Ale Bleisie, 15 Anna Boscher, 16 ???.
Voorste rij: 1 ???, 2 Tietje Hatzmann, 3 ???, 4 H. Hatzmann, 5 Rieks Hatzmann, 6 Rika Hatzmann, 7 Jo Hatzmann, 8 ???, 9 ???.
Nr 607: Foto genomen tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de weg Drachten-Emmen in 1962. Van l.n.r. Jantinus Beuving, 2 Eise Drent, 3 ? Brouwer, 4 Eppe Sluiter.
Nr 608: Foto genomen tijdens het Oranje feest te Midden Smilde in 1937 bij de Gereformeerde lagere school. Voor, Jan Tigelaar, geb. 1931 zijn zus Frederika Hillegonda Tigelaar, geb. 1923 en achter hen Wieger Koops Hendrik zoon.
Collectie mevr. Stel-Tigelaar
Nr 609: Tineke Groenink en Ina de Groot in Drents costuum als ontvangstdames bij het feest van het 10 jarig bestaan van de Historische Vereniging. Het feest werd gehouden in de Koepelkerk te Smilde. Met 380 bezoekers was de kerk bijna vol.
Nr 610: Hendrik Eleveld, geb 1848 te Smilde als zoon van Jakob Eleveld en Grietje Vos en op 15-4-1876 getrouwd met Aaltje Schipper, ze woonden op de boerderij “Kyllot” nu Vaartweg 1 te Smilde.
Collectie mevr. Eleveld-Tigelaar
Nr 611: Aaltje Schipper, geb 1855 te Weiwerd onder Appingedam, dochter van Klaas Freerks Schipper en Trijntje Jansen op 15-04-1876 getrouwd met Hendrik Eleveld, boer op “Kyllot” Nu Vaartweg 1 te Smilde.
Collectie mevr. Eleveld-Tigelaar
Nr 612: Albertje Eleveld-Tigelaar [tante Ab} geboren 08-12-1920 als dochter van Hendrik Tigelaar en Aaltje Snippe met haar man Meine Eleveld , Jacob zoon en kleinzoon van Hendrik Eleveld en Aaltje Schipper. Meine is geboren op 18-11-1918 en overleden 26-12-2001 te Smilde.
Samen met zijn broer Hendrik waren zij boer op “Kyllot” waar zoon Jacob met zijn vrouw Annie Pomper nu de scepter zwaait [2004]
Collectie mevr. Eleveld-Tigelaar
Nr 613: Hendrikina Margaretha Eleveld, dochter van Jacob Eleveld, geboren 11-06-1879, overleden 27-12-1942 en Stijntje Vos, geboren 13-06-1881, overleden 24-08-1970 en in 25-05-1906 getrouwd met Jacob Eleveld.
Hendrikina is geboren 06-12-1909, overleden 30-05-1951 te Arnhem. Getrouwd met Everhard van Aken, directeur van verpleeghuis Wolfheze. Zijn eerste vrouw is omgekomen tijdens een bombardement en gedood door een granaat scherf.
Collectie mevr. Eleveld-Tigelaar
Nr 614: Jo Eleveld, dochter van Jacob Eleveld en Stijntje Vos met haar verloofde Harm Assies. Harm is door de Duitsers opgepakt, en niet weer levend thuis gekomen, toen hij op een avond thuiskwam en de Duitsers net de ouderlijke boerderij hadden overvallen en huiszoeking deden naar onderduikers of wapens.
Collectie mevr. Eleveld-Tigelaar
Nr 615: Hendrik Eleveld, zoon van Jacob Eleveld en Stijntje Vos. Geboren 19-2-1911 en overleden op 4-7-1985. Samen met broer Meine was hij boer op “Kyllot”, Vaartweg 1 te Smilde. Hij was getrouwd met Tine Doornbos
Collectie mevr. Eleveld-Tigelaar
Nr 616: Boerderij “Kyllot” Vroeger Vaartweg nr 3.Nu nummer 1 Toen begon men vanaf de Molenwijk of Koningin Wilhelmina laan te tellen richting het zuiden. Nr 1 was wagenmakerij. Nr 2 was een burgerhuis waar de familie Wolf in woonde. Na de aanleg van de boerenlaan begon de nummering van af “Kyllot” Hier staat het voorhuis nog in alle glorie maar met de aanleg van de nieuwe Veenhoopsbrug, meer naar het zuiden, moest er ruimte komen zodat het voorhuis verdween.
Collectie Mevr. Eleveld-Tigelaar
Nr 617: Dit is Wolter Snippe, geboren op 21-08-1840 te Smilde en overleden op 16-03-1929. Getrouwd met Frederika de Jong geboren 31-12 1849 te Smilde overleden op 20-04-1925.
Wolter was de eerste keer getrouwd met Rensje Woltman geb. 27-08-1841 en overleden op 07-08-1873.
Wolter en Frederika woonden te Smilde op huisnummer B 137.
Hun dochter Aaltje, geb. 13-07-1894, trouwde op 05-03-1920 met Hendrik Tigelaar, geb 02-03-1894 op het Noorden te Smilde.
Collectie mevr. Stel-Tigelaar
Nr 618: Een foto van Wolter Snippe en Frederika de Jong, gewoond hebbende op nr B 137 te Smilde. Wolter was een zoon van Albert Snippe en Jacobje Joustra.. Frederika was een dochter van Frederik de Jong, overleden 18-08-1849. en Hillegonda Tikken. Wolter overleden 16-03-1929 en Frederika op 20-04-1925, beide te Smilde, dochter Aaltje, geb. 13-07-1894 is getrouwd met Hendrik Tigelaar, geb. 02-03-1894.
Collectie mevr. Stel-Tigelaar
Nr 619: Het bestuur met onderwijzer van de lagere landbouwschool aan de Koningin Wilhelminalaan te Smilde Staande van l.n.r. 1 Hendrik Jan Schutten, 2 ???, 3 Lammert Oosterloo [Appelscha], 4 Albert Middelbos, 5 Berend Daling, 6 Rieks Hoving [boer aan de Hoofdvaartsweg oostzijde Assen], 7 Rieks Stel.
Zittend 1 ???, 2 ???, 3 Koos de Jonge, 4 Roelof Daling, 5 Bernier Wildeboer, 6 Folkert Meilof.
Collectie mevr. Stel-Tigelaar.
Nr 620: De Jongelingsvereniging op reis? Foto van ca 1935. van l.n.r. 1 Geert Middelbos,2 Hendrik Daling[zoon van Roelof xRoelofje Koops], 3 Gerrit Middelbos, 4 Wolter Snippe, J.zn, 5 Gerard Hajes, 6 Oetse Mulder, 7 Rieks Slendebroek.. Voorste rij: 1 Roelof Mulder, 2 Bernardus Groenink, 3 Jaap Stel, 4 Wolter Snippe F.zn, 5 Riekes Stel.
Collectie mevr. Stel-Tigelaar
Nr 621: Reciteer club. Achterste rij van l.n.r. 1 Jan Vos Ruurdzoon, 2 Hennie Klok, 3 Bertus Horlings, 4 Eiltje Wiersma, 5 Jaap Stel, 6 Henny Daling Roelfsdochter, 7 Henk Eleveld Jacob zoon, getrouwd met Henny Mast, broer van mevr Schreuder-Eleveld. Middelste rij:
1 Marten Daling Roelfszoon, 2 Gerrit Koops, 3 Anne Hajes, 4 Derk Stel. Onderste rij: 1 Rieks Stel, 2 Rika ten Cate [vader bakker] 3 Rieks Slendebroek
Collectie mevr. Stel-Tigelaar
Nr 622: Schoolfoto, genomen 1906, van kinderen en onderwijzers van de Gereformeerde lagere school aan de Kanaalstr. Nu Tramweg te Smilde. Achterste rij van l.n.r. meester Bijma
Collectie mevr. Joldersma -Meints
Nr 623: Een dienstfoto van Anne Joldersma senior. Hij is geboren in 1896. Hij staat hier voor de tent links..Zo op de foto te zien hebben ze het netjes aangelegd om de tenten heen. Hier is aan te merken dat ze niet in een oorlogsituatie leefden.
Collectie mevr. Joldersma-Meints
Nr 624: Albert Joldersma, zoon van Anne Joldersma , geboren ca 1925. Hij was boer op het Noorden 5 te Smilde
Collectie mevr.Joldersma-Meints
Nr 625: Anne Feijen senior hier met Hendrik Joldersma, zoon van Albert Joldersma en Jantje Meints. Hendrik is van 1970?
Collectie mevr. Joldersma-Meints
Nr 626: De heer Anne Joldersma senior. Op latere leeftijd voor de tweede keer getrouwd met de kraamverzorgster Femme Klok.
Collectie mevr. Joldersma-Meints.
Nr 627: Een foto gemaakt tijdens de dienst tijd van Anne Joldersma senior, geboren in 1896.
Anne zit als eerste links. De foto is gemaakt tijdens zijn diensttijd in de eerste wereldoorlog 1914-1918
Collectie mevr. Joldersma-Meints
Nr 628: Een foto van Femme Klok, ca 1965, Zij was kraamverzorgster of vroedvrouw of baakster, zoals ze toen werden genoemd. Het was een dame die niet met zich liet sollen.
Dat moest ook wel want anders hield je het in het beroep van haar niet vol. Vaak grote gezinnen en je was voor dag en nacht. Al het werk kwam op haar neer. Ze is op latere leeftijd getrouwd met Anne Joldersma senior.
Collectie mevr. Joldersma-Meints
Nr 629: Deze foto is gemaakt in 1988, tijdens een reunie van oudleerlingen van de christelijke mulo aan de, toen Hoofdstraat, nu Veenhoopsweg die later de naam “De Draai”kreeg.
Ze hebben waarschijnlijk niet allemaal bij elkaar in de zelfde klas gezeten.
De gemiddelde leeftijd zal tussen de 60 en 65 liggen.
Voorste rij v.l.n.r. 1 Henk Huisman, 2 Jaap Eleveld Klaas zoon.
De 2e rij: 1 Henny ten Cate, 2 ?? Offringa, 3 ?? Nuis, 4 Henk Oosterloo, 5 Trijntje de Vroome.
3e rij: 1 Jo Kunst, 2 Janny Tigelaar Hendriks dochter, 3 ?? Nuis, 4 Ge de Vroome Hermannus dochter, 5 Betsy van Triest, 6 ???, 7 Jacob Flokstra, 8 Jantinus Katerberg.
4e rij: Geertje Koeling, 2 Trijn Otten, 3 Jan Visser, 4 Anna de Vroome, 5 Itie de Jonge, 6 Zwaantje Beens, 7 ???, 8 Albertus Haasjes.
5e rij: 1 Rien Kunst, 2 Jannie Fernhout, 3 Anthony Kunst, 4 Bertha Eleveld Klaas dochter, 5 ???, 6 Henny Popkema, 7 Werner Ludwig, 8 Lammert Mulder.
Collectie Dhr. A. Haasjes
Nr 630: Foto genomen ter ere van het 25 jarig bestaan van de Gereformeerde lagere school aan de,toen Kanaalstraat, nu Tramweg.
Bovenste rij leden van het schoolbestuur v.l.n.r. 1 Jacob Bosma, 2 de heer Schepers,3 Geert Veenstra,
De rij daarvoor: 1 de heer Hoogewind, 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 voorzitter Rienk Offringa, 10 meester Kunst.
De dubbele rij daarvoor: 1 meester Mijnheer, dan steeds de achterste van die rij eerst: 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 juffrouw Kooi, 11 , 12 , 13 , 14 meester Koeveringe
Nr 631: Tamboer korps van Oranje Nassau. Hier aan het oefenen op het pad naast de boerderij van toen Schrage aan de oostkant van de Leembrug aan de Vaartweg. De man met de grote trom is Klaas Bakker. Foto van ca1946
Collectie Mevr. E. Bakker-Stel
Nr 632: Een familie bezig met de turf. Er wordt wel gedacht dat dit de familie Wytse de Jong is, uit Smilde.
De foto wordt ook in andere plaatsen waar veen werd gewonnen gebruikt als plaatselijke foto’
Collectie Servatius.
Nr 633: Begin 1900 was er in Bovensmilde ook een zuivelfabriekje. Deze heeft gestaan aan de Hoofdweg. Tussen Veenstra‘s wijk en bouwbedrijf van van Veen.
Op deze foto staan o.a. Nuis, J. Kiers, Pol en de directeur H.de Jong.
Ook de straatverlichting was in orde. Bovenop een houtenpaal stond een petroleumlamp. Deze moest 's avonds worden aangestoken door een lantaarnaansteker. Dat dit geen gemakkelijke taak was laat zich raden.
Collectie Servatius.
Nr 635: Studenten te Groningen. Hier studeerde ook Kees Korteweg. Links Nicolaas Engelhard
Collectie Servatius.
Nr 636:
Collectie Servatius.
Nr 637:
Collectie Servatius.
Nr 638:
Collectie Servatius.
Nr 639:
Collectie Servatius.
Nr 640:
Collectie Servatius.
Nr 641:
Collectie Servatius.
Nr 642:
Collectie Servatius
Nr 643:
Collectie Servatius
Nr 644:
Collectie Servatius
Nr 645:
Collectie Servatius
Nr 646:
Collectie Servatius
Nr 647:
Collectie Servatius
Nr 648:
Collectie Servatius
Nr 649:
Collectie Servatius
Nr 650:
Collectie Servatius
Nr 651:
Collectie Servatius.
Nr 652:
Collectie Servatius.
Nr 653:
Collectie Servatius.
Nr 654:
Collectie Servatius.
Nr 655:
Collectie Servatius.
Nr 657:
Collectie Servatius.
Nr 658:
Collectie Servatius.
Nr 658:
Collectie Servatius.
Nr 659: Een foto uit het begin van 1900. Een postkoets voor het postkantoor bij de Veenhoop. Links zien we het dak van bakkerij Punter.
Collectie Servatius
Nr 660: Nog een foto gemaakt bij het postkantoor. Zo te zien staan er wel 3 veldwachters op de foto. De koetsier met hoge hoed. De lantaarnpaal is inmiddels van gietijzer.
Collectie Servatius.
Nr 661:
Collectie Servatius.
Nr 662: Feest te Bovensmilde. Bij het huis van Gerard de Vroome, ten zuiden van de Meesterswijk aan de Kanaalweg. Hier liggen de tramrails er nog niet, dus is het voor 1913. Het was feest was ter ere van de geboorte van prinses Juliana..
Collectie Servatius.
Nr 663: Ook te Middensmilde was het feest. De foto is genomen vanaf de Hoofdstraat, nu Veenhoopsweg. Staande voor het postkantoor De tramrails liggen er nog niet dus is de foto van voor 1913. Het was 1909 de geboorte van prinses Juliana. Links zien we de schoorstenen van de boerderij van toen de Vries, later Dekker. Het huis is afgebroken en er staat nu een nieuwbouw boerderij met als bewoners de familie Beusekom. Nu is het jaar 2005. De rest van de bebouwing is moeilijk te onderscheiden. Recht tegenoever de Veenhoopsbrug staat de voorganger van het huis met cafe van Marten Homan. Op deze plaats is in 1916 een huis met cafe gebouwd. Rechts een dubbel huis wat tussen Homan en Joffers in stond en ook is afgebroken ca 1950. Hier is ca 1985 een nieuw huis neer gezet.
Collectie Servatius.
Nr 664: Ook een foto uit 1909 met de 2 erebogen aan de toen Hoofdstraat, nu Veenhoopsweg. Rechts zien we het postkantoor, dan onder de bomen het huis van bakker Punter. Dan iets duidelijker zichtbaar het witte doktershuis. De meest linkse ereboog staat voor het oude gemeentehuis. Later landbouwschool en toen garage.
Collectie Servatius.
Nr 665: Nog een foto uit 1909, nu voor het oude gemeentehuis. Met links de Koopbakkersdraai. Hier heeft zich al menigte verzameld, wachtend op de toespraak van de burgemeester.
Collectie Servatius.
Nr. 666:
Collectie Servatius
Nr. 667:
Collectie Servatius
Nr. 668: Een herfstfoto van het oude gemeente huis aan de toen Hoofdstraat, nu Veenhoopsweg. In de berm staat links de bode dan 3 politieagenten. Links van der Ley, waarschijnlijk chef veldwachter, gezien de lichtkleurige band om de mouwen. Dan veldwachter Beijert en de derde is rijksveldwachter Hoogerzijl.[gegevens van Jan Bruggink] Daarachter voor de deur staat burgemeester Servatius, dan een ambtenaar en links met hoed de gemeente secretaris ?
Collectie Servatius.
Nr. 669:
Collectie Servatius.
Nr. 670:
Collectie Servatius.
Nr. 671:
Collectie Servatius.
Nr. 672:
Collectie Servatius.
Nr. 673:
Collectie Servatius.
Nr. 674:
Collectie Servatius.
Nr 675: Waarschijnlijk Mevrouw Margaretha Servatius-Ribbius met haar zoontje Nicolaas Engelhard, geboren op 31-12-1894 te Smilde. Haar man Nicolaas Gerard Servatius is vanaf 1892 burgemeester van de gemeente Smilde. Zij overlijdt bij de geboorte van haar dood geboren dochtertje op 7-4-1899.
Collectie Servatius.
Nr 676: De eerste vrouw van Nicolaas Gerard Servatius, Elisabeth Ribbius. Zij is geboren op 7-2-1861 te Zwolle als dochter van Gerrit David Ribbius en Petronella C.Robidé van der Aa. Zij overlijdt bij de geboorte van haar dood geboren dochtertje op 7-4-1899 te Smilde.
Collectie Servatius.
Nr 677:
Collectie Servatius.
Nr. 678 Nicolaas Gerard Servatius, geb. te Smilde op 17-7-1859 als zoon van Nicolaas Engelhard Servatius en Margaretha Gezyna Kymmell. In 1892 wordt hij burgemeester van de gemeente Smilde. Hij overlijdt op 22-3-1930 te Smilde.
Collectie Servatius.
Nr. 679: Mevrouw Margaretha Servatius-Ribbius met haar zoontje Nicolaas Engelhard, geboren op 31-12-1894 te Smilde. De jongetjes hadden tot ze zindelijk waren ook jurkjes aan. Haar man Nicolaas Gerard Servatius is vanaf 1892 burgemeester van de gemeente Smilde. Zij overlijdt bij de geboorte van haar dood geboren dochtertje op 7-4-1899.
Collectie Servatius.
Nr. 680: De villa die burgemeester Servatius heeft laten bouwen en waarvan de eerste steen gelegd werd in 1903, toen nr B 9, later Kanaalstraat 65 en nu 2013 Tramweg 65. Later in gebruik als doktershuis waar Brouwer, Freeve, Lammers en Huiges hebben gewoond. Nu alweer ca. 14 jaar bewoond door de familie ter Haar. Op de foto staan van links naar rechts, burgemeester Servatius, zijn tweede vrouw Riemke Corver en zoon Nicolaas Engelhard, geboren uit het eerste huwelijk met Elisabeth Ribbius.
Collectie Servatius.
Nr. 681: Op een bankje bij de villa aan de Kanaalstr., nu Tramweg, burgemeester Nicolaas Gerard Servatius, geboren op 17-7-1859 te Smilde als zoon van Nicolaas Engelhard Servatius en Margaretha Geziena Kijmmell met zijn tweede vrouw, Riemke Corver, geboren in 1858 en zijn zoon uit het eerste huwelijk met Elisabeth Ribbius, geboren te Zwolle op 7-2-1861, overleden te Smilde op 8-4-1899. De zoon Nicolaas Engelhard is geboren te Smilde op 31-12-1894.
Collectie Servatius.
Nr 682: Zie nr 681. Hier een zicht op het park bij de villa van Servatius aan de nu Tramweg.
Collectie Servatius.
Nr 683: Nog een keer de zelfde personen als bij nr 681 en 682. Nu bij het huis van het hoofd der openbare school te Bovensmilde. Later was Elcee-Haly daar gevestigd. Nu een sportschool.[2014]Collectie Servatius.
Nr 684:
Collectie Servatius.
Nr 685:
Collectie Servatius
Nr 686:
Collectie Servatius
Nr 687:
Collectie Servatius
Nr 688:
Collectie Servatius
Nr 689:
Collectie Servatius
Nr 690:
Collectie Servatius
Nr 692:
Collectie Servatius
Nr 693:
Collectie Servatius
Nr 694: Nicolaas Engelhard Servatius de vader van burgemeester Servatius. Geboren. in 1824. Getrouwd met Margaretha Geziena Kijmmell.
Collectie Servatius.
Nr 695:
Collectie Servatius
Nr 696:
Collectie Servatius
Nr 697:
Collectie Servatius
Nr 698: Zoon van burgemeester Servatius en Elisabeth Ribbius, Nicolaas Engekhard, geb. 31-12-1894 te Smilde.
Collectie Servatius
Nr 699: Drie geslachten? Links de grootvader Nicolaas Engelhard, geb in 1824 en rijksontvanger te Smilde, dan kleinzoon Nicolaas Engelhard en als laatste burgemeester Nicolaas Gerard Servatius
Collectie Servatius.
Nr 700:
Collectie Servatius
Nr 701: Zie ook Nr 574: De villa was versierd vanwege het feit dat het 100 jaar geleden was dat de Fransen uit ons land vertrokken.
V.l.n.r. de tuinman en 2 dienstbodes, dan zoon Nicolaas Engelhard, een logee, mevr Servatius-Corver en dan weer een logee
Collectie Servatius.
Nr 702: In het park bij de villa.
Collectie Servatius.
Nr 703: Aan de zuidkant van de villa.
Collectie Servatius.
Nr 704: Gezicht op de molen van Smilde. De foto is genomen vanaf de Rijksweg, tussen de brug over de Kymmelswijk en de Veenhoopsbrug. De persoon links is de zoon van burgemeester Servatius, Nicolaas Engelhard. Geboren 31-12-1894. Links van de Veenhoopsbrug kun je vaag de mooie brug over de Molenwijk zien. Links daar weer van staat de wagenmakerij van Frederik Ossel. Ossel had vroeger aan de Kanaalweg ook een kleine scheepshelling, tussen Kanaalweg 78 en 79 in [2005] Foto van ca 1910
Collectie Servatius.
Nr 705: Gezicht op de villa van Servatius aan de Tramweg . De foto is schuin van achteren genomen.
Collectie Servatius.
Nr 706: De villa schuin van voren genomen.
Collectie Servatius.
Nr 707: Spelevaren op de “Jofferswijk wijk.” Wijk tussen het land achter Joffers boerderij en de villa van Servatius. Zoon Nicolaas Engelhard Servatius zit in de boot. We kijken naar het noordwesten, richting het Noorden. Foto van ca 1910
Collectie Servatius.
Nr 708: Deze foto laat ook weer de Jofferswijk zien, nu naar het westen genomen. Burgemeester Servatius en zoon poseren hier voor de foto. Aan de overkant het land wat bij de boerderij van toen de Vries hoorde. Deze stond voor aan de Rijksweg . Foto van ca 1910 .
Collectie Servatius.
Nr 709: Weer de Jofferswijk, nu is de foto naar het oosten genomen. Links zien we de achterkant van de villa aan de Kanaalstraat, nu Tramweg, rechts is de molen te zien, die aan de Molenwijk staat.
Collectie Servatius.
Nr 710: Weer een foto van de villa. De bomen zijn nog klein. Foto van ca. 1910.
Collectie Servatius.